среда, 7. новембар 2012.

Падежи

Падежи су различити облици једне променљиве речи. У српском језику има седам падежа у једнини и множини. Промена речи кроз падеже зове се деклинација.

Падежи у српском језику су:

☼ номинатив,

☼ генитив,

☼ датив,

☼ акузатив,

☼ вокатив,

☼ инструментал и

☼ локатив.

Номинатив

Номинатив је независан падеж који у реченици може да стоји самостално. Добија се на питања: ко? шта?. У реченици у номинативу су субјекат, атрибут, апозиција, именични део предиката и прилошка одредба за начин са везницима као и него. Номинатив увек стоји без предлога.

Генитив

Генитив је зависан падеж који означава припадност, део нечега и порекло. Добија се на питања: (од) кога? (од) чега? чији? Употребљава се са предлозима и без њих. У реченици у гнитив је атрибут, објект, именични део предиката, прилошке одредбе (место, време, начин, узрок, циљ) и логички субјекат.

Основна значења генитива су:

☼ посесивни или присвојни генитив (означава чије је нешто, коме припада).

☼ партитативни или деони генитив (део или количина нечега са прилозима: мало, много, доста, нешто...)

☼ аблативни генитив (означава порекло нечега, одакле је нешто потекло)

Предлози за генитив: од, до, из, с(а), испред, иза, изван, унутар, изнад, испод, више, повише, ниже, пре, уочи, после, након, за, током, крајем, усред, око, около, близу, код, крај, покрај, поред, надомак, надохват, и, у, мимо, дуж, уздуж, широм, преко, без, осим, уместо, помоћу, посредством, између, против, насупрот, успркос, унаточ, због, услед, ради, поводом...

Датив

Датив је зависан падеж који значи правац, смер или циљ кретања и намену. Добија се на питања: коме? чему? Употребљава се са предлозима (правац) и без њих (намена, припадност) У реченици датив је објекат, атрибут, прилошка одредба за место и логички субјекат.

Предлози за датив: ка, к, према, близу, насупрот, упркос, против

Акузатив

Акузатив је зависан падеж којим се означава објект радње, правац кретања и место. Добија се на питања: кога? шта? Употребљава се са предлозима (правац, место) и без њих (објекат, време). У реченици акузатив је објекат, прилошка одредба (место, време, начин, узрок) и логички субјекат.

Предлози за акузатив: кроз, низ, уз, за, међу, над, под, пред, у, на, о, по, мимо



Вокатив

Вокатив је независан падеж који служи за дозивање, обраћање, скретање пажње. При писању се одваја зарезима. Употребљава се без предлога.

Инструментал

Инструментал је зависан падеж који казује друштво и оруђе или средство за рад. Добија се на питања: с киме? чиме? Употребљава се се са предлозима (друштво) и без предлога (оруђе, средство).

Предлози за инструментал: с, са, под, над, пред, међу, за

Локатив

Локатив је зависан падеж који означава место на коме се нешто налази и објекат о коме се говори. Добија се на питања: где? чиме? о коме? о чему? на коме? на чему? по коме? по чему? у коме? у чему. Увек се употребљава са предлозима.

Предлози за локатив: на, о, по, при, у

Нема коментара:

Постави коментар